Відповідальність за безквитковий проїзд в громадському транспорті на території Житомирської об’єднаної територіальної громади

Від Admin
10.06.2022
1 хв. читання

Контроль своєчасної оплати пасажирами проїзду в міському наземному транспорті здійснюють контролери Служби контролю громадського транспорту КП «Житомиртранс».

Контролери при перевірці наявності квитків у пасажирів, повинні мати жетон контролера, посвідчення, бути у фірмовому одязі та на вимогу пасажира пред’явити посвідчення.

Відповідно до Рішення Виконавчого комітету Житомирської міської ради від 05.12.2019 року № 1316 проїзд у міському транспорті вважається НЕОПЛАЧЕНИМ в таких випадках:

  • Якщо пасажир, без квитка і проїхав більше ніж одну зупинку по маршруту;
  • Мати при собі дійсний проїзний документ, або при пільговому проїзді – відповідне посвідчення чи довідку, на підставі яких надається пільга.

У разі наявності однієї з вищезазначених підстав, проїзд пасажира вважається безквитковим (неоплаченим), тобто – це є адміністративним порушенням передбаченим ст. 135 КУпАП. Зараз штраф у міському електротранспорті становить 300 грн., а на автобусних маршрутах – 300 грн. (двадцятикратний розмір від готівкової вартості проїзду). При стягненні штрафу за безквитковий проїзд контролер видає квитанцію що має містити таку інформацію:

  • Номер квитанції;
  • Дату та час оформлення;
  • Вид порушення (визначення нормативного акту, що передбачає відповідальність за таке порушення;
  • Сума штрафу;
  • Найменування органу (прізвище, ім’я та по батькові, особистий номер контролера);
  • Відомості про особу, стосовно якої накладається штраф (прізвище, ім’я та по батькові, дата народження, місце проживання (за наявності);
  • Інформацію про організатора контролю.

Контролер має право розглядати справи про адміністративні правопорушення  та відповідно до статті 309 Кодексу України про адміністративні правопорушення стягувати штрафи за адміністративні правопорушення, передбачені частиною третьою статті 119, частиною другою статті 134, абзацами четвертим та восьмим статті 135 Кодексу України про адміністративні порушення.

Сплата штрафу здійснюється готівкою на місці. Кошти за накладені штрафи стягуються на користь держави в державний бюджет України.

Пропозиції та скарги щодо роботи контролерів пасажирського транспорту Ви можете надсилати до відділу Служби контролю громадського транспорту за адресою: м. Житомир, вулиця Гагаріна 24, КП «Житомиртранспорт», або на електронну адресу: [email protected] та за телефонами гарячих ліній КП «Житомиртранспорт».